Nieuwe Naam

  • Blind children walking on the street of Tibet using white cane

Stichting Doel voor Ogen heet nu Stichting kanthari Nederland

U denkt misschien, waarom verschijnt kanthari.nl als ik www.doelvoorogen.nl heb ingetypt? Geen zorgen, u bent aan het juiste adres. Sinds Juli 2019, is de naam veranderd, we heten nu Stichting kanthari Nederland.

Maar waarom?

U kent het werk dat in Tibet werd gedaan door Braille Zonder Grenzen dat was opgericht dooe Sabriye Tenberken en Paul Kronenberg. De Stichting Doel voor Ogen heeft het werk van Braile Zonder Grenzen dankzij uw bijdragen, vele jaren ondersteund. Daarvoor zijn wij erg dankbaar.

Zoals u misschien al weet werd in 2017 het contract dat Sabriye en Paul met de locale Overheidsorganisatie de ‘Tibet Gehandicapten Bond’, niet meer verlengd. Dat betekende, dat ze de school en Braille Boek drukkerij in Lhasa alsmede ook het beroepsopleidings-instituut in Shigatse en het zelf-integratie programma aan de lokale regeringspartner moesten overhandigen. De leerlingen zijn inmiddels ondergebracht in door de overheid gebouwde ‘special schools’. Braille Zonder Grenzen was een van de laatste buitenlandse NGO’s die tot dan nog in Tibet actief was en sindsdien is het niet meer mogelijk geweest om naar Tibet terug te keren.

In 2005 hadden Sabriye en Paul in India al een nieuwe organisatie opgezet met de naam kanthari. Omdat wij echter het werk van Sabriye en Paul verder willen ondersteunen, hebben we besloten om de stichting een nieuwe naam te geven en wel ‘Stichting kanthari Nederland’.

Wij hebben als doel om de activiteiten die door kanthari in India en de activiteiten die door kanthari alumni worden uitgevoerd, materieel en immaterieel te ondersteunen.

Mocht u de geschiedenis niet kennen, dan vraagt u zich misschien af: Wat is het verschil tussen Braille Zonder Grenzen en kanthari? Het belangrijkste verschil is dat Braille Zonder Grenzen zich specifiek richtte op blinde mensen in Tibet. Kanthari daarentegen biedt trainingen aan eenieder die door sociale ongelijkheid is getroffen en hier wat aan wilt doen. De combinatie van trainingen en hun (vaak diep gewortelde) motivatie resulteert in een eigen organisaties om mensen in een soortgelijke situatie te helpen. De deelnemers komen (in tegenstelling tot de deelnemers van Braille Zonder Grenzen) vanuit de gehele wereld.