Sabriye Tenberken
Op jonge leeftijd ontwikkelde Sabriye Tenberken een intrinsiek interesse om ethische maatschappelijke verandering te creëren. Ze studeerde Tibetologie / Centraal-Aziatische wetenschappen aan de Universiteit van Bonn. Te paard reizend door Tibet ontdekte ze dat Tibetanen die in meerderheid boeddhisten zijn, een stigma hebben tegen mensen met een handicap. Vooral blindheid wordt gezien als een straf voor iets wat je in je vorige leven hebt gedaan. Blinde kinderen worden dan ook vaak verwaarloosd, opgesloten in donkere kamers of de straat opgestuurd om te bedelen. Toen Sabriye dit ervoer, was ze geinspireerd om de eerste school voor blinde kinderen in Tibet op te zetten
Deze school vormde de basis van Braille Without Borders, een organisatie die blinden in staat stelt om hun leven in eigen hand te nemen. In 2005 heeft ze ook samen met Paul Kornenberg kanthari in Kerala, Zuid-India, opgericht.
kanthari leidt deelnemers uit de hele wereld op, die net als Sabriye en Paul een passie hebben om positieve veranderingen in de maatschappij teweeg te brengen. Deelnemers die gedreven zijn om deel van de oplossingen en niet van het probleem te zijn, mensen die zich niet als slachtoffer zien maar zich inzetten om verandering te realiseren.
Sabriye is de drijvende kracht achter het academische programma.
Sabriye is naast een public spreker ook de auteur van verschillende boeken. Haar eerste boek “Mijn Weg leidt naar Tibet.” was een bestseller die in 16 talen is vertaald.
Ze speelde ook een hoofdrol in de bekroonde documentaire ‘BLINDSIGHT’.
Sabriye Tenberken werd op 12-jarige leeftijd volledig blind
Paul Kronenberg
Paul Kronenberg is een “Social-Changineer”. Met een technische achtergrond in werktuigbouwkunde, informatica, commerciële technologie en data-communicatie-systemen richt hij zich op het runnen en operationeel beheer van kanthari.
Paul is een fervent eco-vriendelijk en kostenefficiënt “open hardware” technologie- en architectuur liefhebber.
Hij is altijd op zoek naar antwoorden die helpen om een betere toekomst te realiseren; of het nu fysiek is in termen van technische oplossingen, of mentaal, het versterken van het ‘zelf’ van anderen.
Paul en Sabriye hebben het unieke kanthari “Journey in five acts” Curriculum ontwikkeld; een intense leerervaring die de deelnemers de nodige tools biedt om eigen organisaties op te starten en te leiden.
Als public speaker, die vragen stelt als “waarom?” en “waarom niet?”, gebruikt Paul humor om de realiteit van de huidige wereld weer te geven, waardoor luisteraars een proces starten om erover na te denken wat er anders gedaan kan en moet worden om een positieve bijdrage aan de te realiseren. Zogenaamde Mindset and paradigma shifts zijn belangrijk, maar daar moet het niet bij blijven, uiteindelijk is actie alles wat telt.
Sinds 1998 vormen Sabriye en Paul een efficient team. Niet alleen hebben ze in Tibet Braille Without Borders opgezet, ook werd in 2005 “kanthari” opgericht, een instituut dat mensen die, net als zij, gedreven worden door de passie om door middel van concrete projekten, de wereld voor mensen die aan de rand van de maatschappij zijn gesitueerd, te verbeteren.
onderscheidingen (o.a.);
2018: Sabriye en Paul ontvangen de 2018 Maja Koene Vredesprijs
2016: International Gandhi Darsan Award, India
2012: Paul Kronenberg ontvangt de "Bornheimer Award" van de Europese School in Bornheim
2011: Incite Social Entrepreneurship award 2011, India
2008: Sabriye Tenberken werd geselecteerd als een van de 15 meest invloedrijke buitenlandse persoonlijkheden in China in de afgelopen 30 jaar
2007: Braille Without Borders wordt geëerd met de Mother Teresa Award
2005: Paul Kronenberg ontvangt in december 2005 in Berlijn de "Nationale Fondsenwervingsprijs 2005"
2005: Economisch Wereldforum, Davos (WEF). "Young Global Leader"
2005: Sabriye Tenberken werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede
2005: Sabriye Tenberken ontvangt het "Bundesverdienstkreuz am Bande" in oktober in Berlijn uit handen van de bondspresident, Dr. Horst Köhler
2004: Sabriye Tenberken wordt "European Hero 2004" genoemd door Time Magazine Europa en "Asia's Hero 2004" door TIME Magazine Asia
2003: Sabriye Tenberken wordt geridderd in de naam van de Nederlandse Koningin "Ridder in de Orde van Oranje Nassau"
2003: Paul Kronenberg wordt geridderd in de naam van de Nederlandse koningin "Ridder in de Orde van Oranje Nassau"
2002: Paul Kronenberg ontvangt de Albert Schweitzer Award van de Wolfgang von Goethe Stichting